Kommentarer:
Wow, det var raka puckar :-D Själva har vi blivit ifrågasatta som tusan för att vi jobbat deltid under vårt barns första 5 år så han kunde vara hemma. Det var en massa snack om att han blir efter, han missar mycket, han kommer inte klara av saker när han börjar skolan o.s.v. Nu går han i förskoleklass och han stortrivs. Han är en lugn och empatisk kille, fast har även ett temperament (som mig...haha). Han lär sig saker snabbt och har fått många nya vänner på skolan, men klarar även att leka själv (han tycker om att göra det ibland). Det här valet gjorde vi. Vi har mått bra av det och vårt barn har mått bra av det. Vi kritiserar inte hur andra gör, hur de måste göra, hur de väljer för varje familj känner sig själv bäst. Men när man blivit i princip sönderhackad och fått höra att det är barnmisshandel (han har ju INTE varit isolerad liksom, han har varit med på gympa, balett och olika barnaktiviteter genom åren samt haft många grannbarn att leka med), då blir jag förbannad. VARFÖR måste folk lägga sig i och kritisera? Vårt val verkar provocera en del och de verkar vilja försvara hur de gjort trots att vi inte yttrat ett ord om det... jag fattar inte...
Nu är jag en sån där som gillar forskning och att kritisk granska och ta användning av det. Skulle gärna bli mer påläst. Så om nån har en sån forskning på länk så skulle jag gärna vilja läsa.
Min spontana reaktion är att de föräldrar som väljer att ha sina barn hemma under flera år är en viss typ av människa. Vissa föräldrar skulle nog inte trivas med att vara hemma så och där av kanske inte den situationen skulle bli lika bra. Eller? Nu spånar jag bara Jag har dock svårt att köpa forskning rakt av som jag själv inte läst.
Helt rätt!
Håller med, all forskning tyder på att barn mår bättre av att vara med sina föräldrar än på dagis eller på fritids långt efter skoltid, särskilt när de är små. Det finns ingen exakt ålder men det handlar om att barnen själva ska få utforska världen med föräldrarna/föräldern som en trygg bas att kunna återvända till, inte att mamma/pappa helt plötsligt är borta hälften av den vakna tiden och alltså inte går att få stöd hos just då. Det där utforskandet och minskandet av beroende brukar börja vid 2-3 års ålder och många förväxlar det med trotsighet när det egentligen handlar om att testa saker på egen hand och bli en egen individ. Det är en del i den naturliga utvecklingen men många föräldrar har svårt för det av någon anledning, kanske de saknar sina barn och försöker kompensera med att behandla dem som mindre än vad de är längre än nödvändigt?
Tyvärr hänger de flesta föräldrar inte med i forskningsdebatten och lyssnar inte ens på sig själva och lämnar gråtande barn på dagis fast de inte vill för "de måste socialiseras", vad det nu betyder. Så länge inte föräldern har någon grav funktionsnedsättning som gör det omöjligt för barnet att få mänsklig kontakt i hemmet är det inga problem, det har inte de flesta föräldrar. Dessutom innebär inte att vara hemma att förälder och barn blir totalt isolerade: släktingar, vänner och bara att vara bland människor i en affär/park är en lärande situation för barn. Föräldrar som inte tröttar ut sig på jobbet har mer ork och tid att besöka andra tillsammans med barnet/barnen.
Min analys av det hela är att folk är för rädda för att göra fel och alltså gör de bara som de själva blev behandlade som små och "som man ska" även om de inte riktigt är medvetna om det. Varför de är rädda är lite svårare att reda ut men barn med skadad anknytning blir tillslut vuxna med skadad anknytning och tillhörande beteendestörningar. Kanske låter brutalt om man är ovan vid det akademiska språket tillhörande psykologin men det är alltså ingen förolämpning eller illa menat även om det kan göra ont att läsa.
Ovanstående förutsätter såklart att föräldern inte misshandlar sitt barn, varken fysiskt eller psykiskt.